Klimata pārmaiņas un enerģija

Atskats uz projekta NEXOGENESIS partneru sanāksmi Bukarestē

Šoreiz projekta Nexogenesis ikgadējā partneru sanāksme notika Rumānijā, Bukarestes Ekonomikas studiju universitātes telpās, kuru iespaidīgais interjers redzams bildē.

Pasākuma laikā iepazināmies ar progresu projekta galvenā mērķa sasniegšanā, proti, sekmēt stratēģisku resursu izmantošanas plānošanu un efektīvāku pārvaldīšanu, ievērojot ūdens, enerģijas, pārtikas un ekosistēmu jomu savstarpējo mijiedarbību, katrā no 5 pilotteritorijām.

Tās ir Lielupes upju baseina apgabals, Adidžes upju baseins, Donavas lejteces baseins, Inkomati-Usutu upes un Nestos upes baseins. Tāpat vienojāmies par īstermiņa un ilgtermiņa darāmajiem darbiem, kā arī analizējām, cik efektīvi, caur projekta veiktspējas un izpildes rādītājiem, sasniedzam projekta stratēģiskos uzdevumus.

Viens no galvenajiem jautājumiem, pie kura strādājām, bija mūsdienīga, efektīva un daudzpusīga politikas lēmumu pieņemšanas atbalsta rīka pilnveidošana. Šis rīks palīdzēs politikas instrumentu ietekmes izvērtēšanai un efektīvākai lēmumu pieņemšanai ūdens, enerģijas, pārtikas un ekosistēmu jomās katrā no pilotteritorijām.

Tā kā drīzumā šo politikas plānošanas rīku nodosim iesaistīto pušu un ekspertu vērtējumam, mums bija būtiski to izmēģināt, padziļināti izprast un maksimāli pilnveidot tā lietošanu. Strādājot šī rīka darba versijā, pārbaudījām, kāda ir politikas instrumentu ietekme pie dažādiem klimata un sociālekonomiskajiem scenārijiem politikas mērķu sasniegšanā. Šī pieredze sniedza vērtīgus ieteikumus un uzlabojumus lēmumu pieņemšanas atbalsta rīka izstrādātājiem – EURECAT institūtam.

Plašāk par projektu: https://www.bef.lv/projekti/nexogenesis/