Ūdens resursi

Dokumentāla filma par Baltijas jūru

Filma “Baltijas jūra – trauslais zemūdens patvērums” stāsta par mūsu Baltijas jūras raksturu. Brīžiem tā ir mierīga un noslēpumaina, dažbrīd skaļi bangojoša – tā vien gribas teikt, ka tā ir viena no Latvijas dabas vizītkartēm. Tā liekas tik ļoti sava un tomēr – kopīga ar vēl tik daudziem!

Baltijas jūra ir viena no visintensīvāk kuģotajām jūrām pasaulē, tās krastos dzīvo miljoniem cilvēku un Baltijas jūrā notiekošo ietekmē tas, kāds ūdens tajā ieplūst. Tas nozīmē, ka visiem, kuri apdzīvo Baltijas jūras krastus pie un zem ūdens, Baltijas jūra ir vajadzīga vesela un daudzveidīga. Lai jūra būtu bagātīga un funkcionētu kā vienots organisms, tajā ir jāveido vietas, kuras ļauj jūrai saglabāt pašai sevi. Tās ir aizsargājamās jūras teritorijas, kuras – līdzīgi kā nacionālie parki uz sauszemes – ir zināmā mērā kompromiss starp dabas un cilvēka vajadzībām. Baltijas jūras piekraste Latvijā savos teju 500 kilometros ir ļoti dažāda – sākot no plašām smilšu pludmalēm līdz akmeņainām un pat klinšainām vietām. Taču ne mazāk daudzveidīga jūra ir arī zem ūdens.

“Baltijas jūra – trauslais zemūdens patvērums” ir stāsts, kas ikvienu aizvedīs ceļojumā uz Baltijas jūras zemūdens pasauli, kur katrs kadrs ir atklājums un jauna satikšanās ar to, kas ikdienā slēpjas zem jūras viļņiem.

Filma skatāma Latvijas Sabiedrisko Mediju mājaslapā.