Ūdens resursi

Talka – labākais veids, lai palīdzētu upei

Talka dabā ir lielisks veids, kā, praktiski un aktīvi iesaistoties, gūt informāciju un zināšanas par aktuālu un svarīgu tēmu – par izmaiņām un procesiem dabā, to kārtību un nozīmību mūsu dzīvē.

Projekta LIFE GoodWater IP rīkotajās talkās atjaunojam dabisku upes tecējumu, atbrīvojot to no dažādiem šķēršļiem – sākot ar nelieliem bebru dambjiem, sakritušu koku saskalojumiem un akmeņu krāvumiem, beidzot ar liela apjoma koku sagāzumu un citu objektu izvākšanu.

Viss minētais visbiežāk upei kaitē, palēninot ūdens dabisko tecējumu. Brīdī, kad upē dabisku vai cilvēku veidotu objektu dēļ ievērojami zūd straumes ātrums, pasliktinās tās spēja pārvietot un izgulsnēt sedimentus, uzkrājas smiltis un dūņas, ūdenī būtiski samazinās skābekļa daudzums. Šādos apstākļos lēnajam upes posmam draud aizaugšana. Visjutīgākās šajā ziņā ir strauji tekošās upes, kurās nārsto lašveidīgās zivis, nēģi un mīt dažādi vēžveidīgie.

Viss raksts lasāms: https://goodwater.lv/talka-labakais-veids-ka-ikviens-var-palidzet-upei/

 

Projekts “Latvijas upju baseinu apsaimniekošanas plānu ieviešana laba virszemes ūdens stāvokļa sasniegšanai” (LIFE GOODWATER IP, LIFE18 IPE/LV/000014). Projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras Latvijas vides aizsardzības fonda. Plašāka informācija par LIFE GoodWater IP projektu: https://goodwater.lv